En bra planerad vegetarisk kost (utan kött, fisk och ibland även ägg) kan på många sätt vara nyttigare än den vanliga blandkosten, men den kräver god planering för att innehålla allt som barnets kropp behöver.

Vegetarisk kost innehåller ofta mer grönsaker, fibrer, bra fleromättade fetter och en mindre mängd mättat fett än vanlig mat. Dessutom är den den både billigare och mindre resurskrävande än en kost som innehåller mycket kött. Det finns mycket att vinna på att införa fler vegetariska rätter i vardagen och minska köttkonsumtionen, även om man inte väljer att äta helt vegetariskt. Använder vi mindre mängder kött skulle vi kanske kunna betala lite mer per kilo och välja både ekologiska och närproducerade produkter.

Men en bra vegetarisk kost, särskilt för små barn, kräver planering. En viktig förutsättning är att köttet och fisken inte bara tagits bort utan ersatts av de mineralrika bönorna och linserna. Nötter och frön är också viktiga inslag om man tål det.

Håll koll på järn, zink och D-vitamin

Mineraler som järn och zink är livsviktiga särskilt för små växande barn, men kan vara svåra att få tillräckligt av, särskilt i en vegetarisk kost. De påverkar immunförsvar, koncentrationsförmåga och även hjärnans utveckling. För lite järn har visats sig påverka barns inlärning mycket negativt. Järnet finns framförallt i bönor, linser och fullkornsprodukter och med C-vitaminrika frukter och grönsaker till maten tas mer av järnet upp i kroppen. Laga gärna mat, särskilt syrliga tomatsåser, i en gjutjärnspanna då den ger ifrån sig lite järn till maten.

D-vitamin är ett annat ämne som barn får i sig för lite av och som dessutom riskerar att ligga extra lågt i en vegetarisk kost. Mjölkprodukterna är mycket viktiga och tänk på att alltid välja D-vitaminberikade mjölkprodukter (lätt- och mellanmjölk, fil och yoghurt). D-vitaminberikade smörgåsmargariner och flytande margarin är också värdefulla källor och ger även bra fetter. Utan tillräckligt med D-vitamin kan barnen inte bygga upp ett starkt skelett och det påverkar bentätheten för resten av livet.

För mycket fibrer kan störa magen

Förutom linser, bönor och D-vitaminberikade produkter behöver ett barn som äter vegetariskt också äta stora mängder grönsaker. Med alla dessa grönsaker och bönor blir den helt vegetariska kosten ofta lite hög i fiber och låg i energi för barnens små magar. Ett barn som ratar grönsaker och baljväxter bör absolut inte hållas på en helt vegetarisk kost. Åtminstone inte utan rådgivning från en dietist. Det kan faktiskt skada barnets utveckling på kort och lång sikt.

En vegetarisk kost för barn i förskoleåldern är alltså en utmaning! Men med kunskap och planering kan en mer eller mindre vegetarisk start i livet vara bra för både barnet och miljön!

Vegetariska tips!

  • Försök få in bönor, linser, ärtor eller kikärtor i alla rätter utan kött
  • Använd D-vitaminberikad mjölk och D-vitaminberikade fetter
  • Njut av nötter och fröer, i maten, brödet och som de är, om ni tål dem
  • Håll nere fiberinnehållet för de yngsta genom att välja välling, bröd, pasta och ris utan fullkorn
  • Om ditt barn får en helt vegetarisk kost men inte äter vare sig grönsaker eller baljväxter, ta hjälp av en dietist!
  • Vegankost (varken kött, fisk, ägg eller mjölk) rekommenderas inte alls till barn i förskoleåldern. Den kräver omfattande kunskap inom näring och måltidsplanering och dessutom måste vissa näringsämnen ges som kosttillskott, läs mer hos Livsmedelsverket
  • Köttätare, varför inte pröva att införa en vegetarisk rätt i veckan?