0,5 kg rabarber 
0,5 kg jordgubbar 
4 dl syltsocker 
2 tsk riven färsk ingefära

Äntligen är den underbara rabarbersäsongen här! Som vi har längtat! Det finns hur mycket gott som helst att göra av rabarber, till exempel saft, paj eller varför inte marmelad? Denna rabarber- och jordgubbsmarmelad, som jag smaksatt med lite riven ingefära, smakar verkligen sommar och är fantastiskt god till smakrika ostar. Ett annat tips är att äta den tillsammans med ett grovtbröd och färskost.

Vad tycker du är godast att göra av rabarber?

Recept på rabarber- och jordgubbsmarmelad

  • Skölj rabarbern, skala dem om de har grova skal. Skär sedan rabarbern i bitar, cirka 1 cm breda. Rensa jordgubbarna och dela de på hälften. Riv ingefäran.
  • Koka sedan  försiktigt rabarberna tillsammans med jordgubbarna och sockret i en kastrull tills frukten blivit mjuk, cirka 10-15 minuter. Tänk på att frukten ska hettas upp långsamt.
  • Skaka kastullen mellan varven då marmeladen kokar. På så sätt blandas frukten ordentligt tillsammans med sockret och marmeladen blir jämnt upphettad.
  • Gör geléprovet (se längre ned hur du gör).
  • Skumma sedan av rabarber- och jordgubbsmarmeladen och häll upp i rengjorda glasburkar. Låt den svalna och förvara sedan i kylen.

Geléprov

Geléprov, eller marmeladprov som det också kallas, innebär att man testar marmeladen (eller gelén) för att se om den är färdig.

Häll lite gelémassa på en kylskåpskall tallrik. Dra en sedan skåra med kniv eller gaffel genom massan. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdigkokt. Rinner den ihop fortsätter du att koka till gelén klarar provet.