En proteindrink är en drink med hög proteinhalt. Det finns färdiga proteindrinkar man kan köpa, men billigast, godast och nyttigast blir det oftast om man gör egen proteindrink. I vissa fall räcker det att blanda med shaker, men jag rekommenderar mixer. Huvudingrediensen i proteindrinkar ska vara proteinpulver.

Ett gott och enkelt recept på proteindrink

  • 1 banan
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl proteinpulver (banansmak eller chokladsmak)
  • 1-2 matskedar kakao (om man vill)

Denna drink ger ca 40 gram protein. Vill du ha mer protein kan du ha i mer proteinpulver. Vill du däremot få i dig så mycket protein som möjligt rekommenderar jag EEA (aminosyror), men det kan du inte göra en proteindrink på eftersom du då tappar fördelarna med EEA. En fördel med EEA är att det snabbt tas upp av kroppen. Blandar man då ut det med annat, tex mjölk och banan, så tar det mycket längre tid för kroppen att ta upp aminosyrorna.

När ska man dricka sin proteindrink?

När du vill ha i dig extra protein. Innan träning, efter träning, vid mellanmål, frukost, lunch eller middag. Ett tips är att du gör en stor proteindrink, ungefär en liter, och dricker hälften före träning och hälften efter träning. Under de dagar du inte tränar kan du dricka den som mellanmål eller i samband med en måltid. Att laga lite pannkakor och dricka en proteindrink till är gott. Hur nyttigt det blir beror på vilka ingredienser och tillbehör du har till pannkakorna.

Kalorier (kcal) i en proteindrink

Hur många kalorier en proteindrink innehåller beror på ingredienserna. Vill du dra ner på kalorierna rekommenderar jag främst EEA. Men vill du göra en proteindrink så blanda bara proteinpulver med vatten. Mjölk och banan ger extrakalorier. För att drinken ändå ska bli god bör du köpa ett proteinpulver som du gillar. Om du inte har koll på smak så kan jag rekommendera chokladsmak. De flesta proteinpulver med chokladsmak är goda. En proteindrink med endast proteinpulver och vatten innehåller ca 50-200 kalorier beroende på hur mycket proteinpulver du har i drinken.

Jag tycker däremot att du inte ska tänka så mycket på kalorier när det kommer till proteindrinkar. Huvudsaken är att du ska få i dig protein. Vill du dra ner på kalorierna kan du göra det genom att ha koll på den övriga kosten.

Varför ska man inte köpa färdiga proteindrinkar?

Det finns flera anledningar. Det är dyrt och blir ännu dyrare i längden jämfört med hemmagjorda drinkar. Det innehåller ofta mycket maltodextrin, vilket är extra kolhydrater och kalorier som man ska undvika när man vill bränna fett eller gå ner i vikt. Vill du däremot gå upp i vikt spelar det inte så stor roll om det är maltodextrin i en proteindrink. Sen innehåller de ofta överdrivet mycket med socker, många gånger raffinerat socker. Mycket socker ger en godare smak, men det är inte så bra för hälsan. Faktum är att exempelsvis Gainomax innehåller 25 gram socker, detta är extremt mycket.

Behöver man inte kolhydrater i sin proteindrink om man tränar mycket?

Nej, det är en vanlig missuppfattning. Du har alltid tillräckligt med kolhydrater lagrat i kroppen, tex i lever och muskler. Det är omöjligt att få slut på energin från dessa kolhydrater under ett träningspass. Oavsett om du tränar i en eller två timmar. Att dricka gainers eller extra kolhydratsdrinkar före eller efter träning är alltså onödigt. Det ger dig bara extra kalorier, och för mycket kalorier leder till att din kropp lagrar fett. För väldigt smala personer som behöver gå upp i vikt kan extra kolhydrater användas. Men syftet ska då inte vara att ge energi eller muskler utan endast att lägga på sig vikt, och dett kan lösas bättre med mycket och rätt mat.

Kolhydrater kan vara en fördel om man tränar väldigt ofta. Till exempel fotbollsproffs och cykelproffs som tränar flera timmar varje dag. Men för oss andra som till exempel kör styrketräning och joggar några gånger i veckan är det inte nödvändigt.

Övrigt: Du kan köpa proteindrink som anpassats efter gi och/eller lchf, jag vet dock inga märken utantill som säljer dessa. Mitt tips är att du ska räkna kalorier istället för att gå på en speciell diet.

Köp proteinpulver och lycka till med proteindrinkarna!