Carica papaya är hemma i Centralamerika och Mexiko. Även om Carica papaya ser ut som ett träd, är det faktiskt en örtartad perenn. Idag odlas i nästan alla tropiska områden i världen. Carica papaya är en snabbt växande växt som kan nå en höjd av ca 5 till 10 meter, med stora, flikiga blad som visas från den övre delen av stjälken. Blommorna är köttiga och vaxartad, och har fem kronblad. Vissa papaya växter producerar bisexuella blommor, medan andra kan producera enbart manliga eller kvinnliga blommor. Däremot kan många växter producerar också både han-och honblommor.

Papaya frukt är antingen sfäriska eller päronformad. Det finns huvudsakligen två varianter av papaya, Hawaii och mexikanska. Den Hawaiian sorten kan identifieras genom sin ljusa gula hud, och lika ljust orange eller rosa kött, när det är moget. Den mexikanska sorten har gul till orange eller rosa kött. De mogna papaya äts råa och de är mycket söt och saftig med en musky smak. För sin goda smak när papaya hette, “frukt av änglarna” av Christopher Columbus. Förutom den läckra smaken, papaya är en källa till många viktiga näringsämnen. Så, låt oss ta en kort titt på papaya näringslära, fördelarna hälsa samt papaya kalorier.

Papaya näringsinformation

Papaya frukt anses som en av de rikaste källorna till vitamin C, även överträffar den orange citrusfrukter i detta avseende. Dock är C-vitamin inte bara näringsämnen, papaya är känt för att innehålla. Denna frukt är också rik på vitamin A, E, B och antioxidanter som, karoten, zeaxantin och flavonoider. Även flera viktiga mineraler som, kalium, magnesium, kalcium och järn finns i papaya. 100 GM rå papaya innehåller vanligen ca 9,8 g kolhydrater, 5,9 g sockerarter, 1,8 g fiber, 0,6 g protein, 61,8 mg C-vitamin, 0,9 mg vitamin E, 284 IE A-vitamin, 24 mg kalcium, 10 mg magnesium, 257 mg kalium, 5 mg fosfor och ca 0,10 mg järn. Om 140 g papaya kan ge 55 kalorier. Bortsett från dessa innehåller papaya den proteolytiska enzymer, papain och chymopapain, som kan bryta ner proteiner till aminosyror. Detta är anledningen till papaya används ofta för tenderizing kött.

Papaya näringsmässiga fördelar

Med så många viktiga näringsämnen, papaya, kan både mogna och rå främjar vår hälsa och allmänna välbefinnande genom att öka immunförsvaret, mag-och hjärt-kärlsystemet. Papaya är mer allmänt används för att underlätta matsmältningen och förebygga några vanliga problem som, matsmältningsbesvär och uppkördhet. Detta beror på att den innehåller de enzymer papain och chymopapain som kan smälta protein och konvertera det till aminosyror. Dessutom kan den innehålla höga halter av kostfiber, som också kan främja matsmältning.

Papaya kan visa sig fördelaktigt för kardiovaskulära systemet också. Som tidigare nämnt är papaya en bra källa för vitaminer, A, C och E, som alla är kraftfulla antioxidanter, som kan förhindra oxidation av kolesterol. Oxidation av kolesterol anses som en av de viktiga bidragande faktorer till plackbildning i blodkärlen, vilket i sin tur kan öka risken för stroke och hjärtinfarkt. De antioxidanter som finns i papaya kan stärka immunförsvaret och förbättra dess förmåga att bekämpa smittämnen. De antioxidanter kan också skydda celler och vävnader från oxidativa skador orsakade av fria radikaler.

Papaya har anti-inflammatoriska egenskaper, för vilka det kan vara effektivt för att lindra inflammation. Detta läkemedel egenskap kan hänföras till enzymer och antioxidanter som finns i papaya. Enzymet papain har om det appliceras lokalt funnit att behandla sår, utslag och mindre brännskador ganska effektivt. Även personer med inflammatoriska tillstånd som, artros och reumatoid artrit kan dra nytta av papaya, på grund av sin höga vitamin C och E innehåll. Studier har visat att C-vitamin kan också ge skydd mot sjukdomar som reumatoid artrit.

Ingen tvekan om att, efter att veta så mycket om papaya näring, kommer du att vara ivriga att ta med denna frukt i din dagliga kost. Dessutom kan papaya ätas på olika sätt. De mogna de kan ätas rå, efter att ha tagit huden och frön, medan de omogna papaya kan tillagas för att göra goda curryrätter. De kan också läggas till sallader. Men för att behålla de näringsmässiga fördelarna med papaya, se till att du inte tar bort skinnet för djupt, eftersom enzymet papain visar sig vara närvarande mycket nära huden.