När man är på väg – när man är på resa med barn. Vad ska man tänka på? När ni kommer fram till landet/orten så stanna till några dagar, gärna på ett mysigt och lugnt ställe, för att ni alla ska kunna acklimatisera er något innan ni reser vidare eller ger er av på några större äventyr.

Det är bara att inse att man inte kan se och hinna med allt som man skulle vilja när man reser med barn. Ta det istället lugnt och satsa på aktiviteter som kan glädja er alla. Skippa t ex sightseeing med muséeibesök och guidade rundturer och välj hellre mer spännande utflykter. Kanske flodfärder eller andra båtutflykter, vandring i djungeln/skogen, fiske, att titta på främmande djur och sova under bar himmel eller i tält. Marknadsbesök och exotiska dansföreställlingar är ofta intressanta också för barn.

Om ni går in för enkelt boende så unna er ändå något lite finare ett tag – i synnerhet om ni reser under en lång period. Det kan vara skönt för både barn och föräldrar att vara lite lyxiga, bada i pooler och bli ”uppassade” några dagar.

När det gäller transporter beror det givetvis på var man reser och om et är dyrt eller billigt, svårt eller enkelt. Oftast ges familjerabatter såväl på bussar, tåg som flyg.

Flyga med barn

Ska man flyga med mycket små spädbarn bör man konsultera läkare först, normalt bör man ej flyga med barn under 2-3 veckor eftersom lungorna inte är färdigutvecklade. Familjer med spädbarn och mindre barn placeras vanligen på första bänkraden på flygplats. Man kan be att få en spädbarnsvagga upphängd alldeles framför, vilket gör det bekvämt både för barnet och föräldrarna. Bärselar och sulkys får tas med in i kabinen. Det går att flyga med barn!

Barnen bör dricka en hel del under längre flygresor, i synnerhet mindre barn som lätt kan få vätskebrist. Flygresan kan kännas lång, mycket lång för en liten krabat – en ny, rolig leksak kan därför hålla beroende på tryckskillnad.

Beroende på tryckskillnad mellan omgivningen och innerörat kan barn oftare än vuxna få smärtor i öronen i samband med start :h landning, något som känns extra mycket om barnet är förkylt. del gråter just vid landning p g a smärtor i öronen. Vid förkylning är det bra att ge näsdroppar innan start och att förnya dosen under längre flygresor.

Bussresor med barn

Om man åker bussresor med barn längre sträckor är det roligt om det finns någon form av distraktion/underhållning ombord. Spel, böcker och tidningar fyller alltid sin funktion när det börjar bli tråkigt att titta ut genom rutan och finns det en video ombord (utan alltför våldsamma filmer) är det så klart roligt. Medpassagerarna blir också en form av distraktion, folk kanske går på och av. Händer det något är barnen inte så upptagna över hur de själva mår. Ett täcke eller en filt och en kudde är också lämpligt att ha med. Finns det WC ombord är

Tågresor med barn

Under tågresor  med barn är det lättare att gå omkring och som regel händer det något hela tiden. Resor med långsamma tåg under en längre tur är dock påfrestande. Om möjligt så boka sovvagn nattetid – både föräldrar och barn behöver regelbunden sömn.