Under hösten och vintern 2021 har flera nya trender dykt upp. Nu är det slut med det ljusa och naturromantiska – istället är det mörkt och rustikt som gäller. Det mörka mjukas upp med hjälp av varma metaller som guld och koppar och det leks mycket med olika texturer i form av tapeter och inredningsföremål.

70-talet gör comeback

%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f

De storblommiga och naturfärgade tapeterna från knappt femtio år sedan är återigen populära. Till exempel kan de sättas upp som fondvägg och ramas in av mörka bruna eller gröna väggar. Är man riktigt modig är det inne med att täcka hela rummen med dessa mönster. Även vävtapeten i sjögräs tar sig åter in i de svenska hemmen och givetvis kan dessa kombineras med de klassiska stormönstrade plastgolven om man så vill.

Broderier är också mycket trendiga nu och då framförallt på prydnadskuddar. Har man kvar mormors gamla broderier är det alltså lämpligt att damma av dem för att mjuka upp 70-talsmörkret.

Mörka och kalla färger

Väggar och textilier får gärna vara i kyligare nyanser som marinblått, vinrött eller barrskogsgrönt. Det står definitivt i kontrast med den ljusa inredning som var populär de senaste åren, och vill man vara med i trendsvängarna är det nog dags att måla om hemma.

För att ljusa upp de tunga och mörka färgerna är det extra viktigt med riklig belysning. Som en bonus blir hemmet riktigt mysigt med den mörka bakgrunden och de kontrasterande ljuskällorna, vilket passar extra bra under det mörka vinterhalvåret.

Rustika inredningsföremål och väggar

2021 års inredning vill bort från det optimistiska och porslinssköra. Helgjutna föremål som verkligen tar plats är populära, liksom borstad metall som blir ett mellanting mellan det pampiga och det allmogeaktiga.

Väggar som inte täcks med mönstrade tapeter får gärna stänkmålas slarvigt. Det ska inte se sterilt och professionellt ut, utan nu är det inne med synliga penseldrag och ojämna färger. Även föremål som skålar och vaser får gärna se ut som om de doppats slarvigt i färghinken. Keramik rent generellt är för övrigt på stark framväxt och förutom stänkmålat är det glaserat och metallskimrat som gäller.