Trädgårdar är perfekta när man vill hitta en unik och högst personlig stil eftersom de kan varieras i det oändliga, och det finns många alternativ till rena blomsterträdgårdar.

Piffa upp trädgården med zen

Zenträdgårdar blev populära samtidigt som österländska influenser i form av bland annat feng shui tog Sverige med storm. När man anlägger en zenträdgård ligger mycket fokus på stenar och grus som man brer ut likt en gräsmatta. Gruset brukar sedan krattas i olika mönster som exempelvis linjer och spiraler, och större stenar eller små klippblock läggs ut på strategiska platser. Slutresultatet blir ett estetiskt tilltalande konstverk där man leker med både färger och strukturer.

Även om det är just stenträdgårdar som förknippas med zen är det fullt tillåtet att använda sig av blommor, gräs och mossa. En intressant idé kan vara att rama in en mindre grus- och stenmatta med blommande växter och träd. Då bildas en avvikande och lugnande oas i mitten av det gröna.

Dammar och vattenfall

Beroende på hur stor trädgården man har, är det ofta möjligt att smycka den med olika sorts vattendrag. Det är förhållandevis lätt att gräva ut en damm och många väljer även att ha vintertåliga fiskar i dammen som en extra utsmyckning. Oftast används koifiskar, vilka är karpfiskar som finns i vackra färger. Ofta är de orangeskimrande men kan också vara fläckiga och rätt skötta kan de leva i dammen i många år. Så länge trädgårdsdammen är minst 1,5 meter djup kan koifiskarna övervintra utan problem.

Vattenfall kan antingen anläggas själv eller så går det att köpa färdiga som man bara kopplar in. Oavsett vad man väljer är vattenfall mycket rogivande att titta på och ger ifrån sig ett lugnande ljud, och de är definitivt spännande inslag i trädgården.

Köksträdgårdar

Tack vare att exempelvis inredningsstilen shabby chic slagit igenom på senare år har det blivit populärt med rustika och gammaldags influenser. Även ekologisk livsföring har blivit trendigt och då passar det utmärkt att anlägga en köksträdgård. Där kan man odla de grönsaker och bär man behöver och förutom att vara fin att se på är den mycket användbar.