När man flyttar till ett nytt hem vill man gärna inreda det efter eget tycke och smak. Har man redan haft egen lägenhet eller hus i några år har man ofta någon idé om hur man vill ha det, medan det kan vara svårare att hitta på en lämplig inredning om man precis flyttat hemifrån. Oavsett vad som stämmer in på en själv finns det lite tips för den som vill göra sitt nya hem ombonat och personligt.

Första lägenheten

new-home-interior-design-pictures-of-lurline-bay-house-denai-kulcsar

När man bor hemma hos sina föräldrar är det till stor del andra som sköter inredningsfrågor. Det är oftast bara det egna sovrummet man har inflytande över så när man sedan får en egen lägenhet med både kök och vardagsrum kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Ett vanligt misstag är att man inreder för mycket och köper hem sådant man tycker är snyggt även om det egentligen inte passar ihop med den övriga inredningen. En egen lägenhet är något spännande och man vill gärna plocka på sig allt som har ens favoritfärg eller mönster. Resultatet blir då ofta att lägenheten känns plottrig, mörk och trång vilket i värsta fall kan påverka det psykiska välmåendet.

Ett tips är att alltid inreda sparsamt först. Då får man lättare fram en känsla för vad som fungerar helhetsmässigt och vilka färger man trivs med. När man har funderat ut allt detta kan man sakta men säkert fylla på med mindre detaljer som prydnadsfigurer och tavlor.

Inredning när man flyttar ihop med någon

En annan utmaning är när man väljer att flytta ihop med sin älskling. Ofta har man helt olika inredningsstilar och det kan vara svårt att kombinera dessa. Det brukar dock alltid vara så att man åtminstone har någonting gemensamt, och då kan en bra början vara att ta reda på vilka stilar och inredningsdetaljer det finns som båda tycker om. Tycker båda om elefanter kan det vara en lämplig inredningsdetalj i form av exempelvis tavlor eller prydnadskuddar, annars går många färger att kombinera trots att de befinner sig i vitt skilda delar av färgspektrumet.