Det har blivit mäkta populärt att använda sig av fondväggar för att variera i ett rum, speciellt om det är lite större och lätt ser enformigt ut. Fondväggar drar blickarna till sig och kan till exempel användas då man vill accentuera en möbel, men i många fall är fondväggen ett konstverk i sig själv och då undviker man gärna att konkurrera med den med några inredningsdetaljer utan väggen får helt enkelt vara naken i övrigt.

Tips när man funderar på fondvägg

blog-paint-colors-image5-_-5f8b43b2363d429aa178b4ae505f1c2b

Fondväggar finns i oerhört många olika varianter och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Vanligt är att man målar tre av väggarna i ett rum med någon diskret färg och sedan använder sig av en mönstrad tapet på den fjärde väggen, vilken då blir fondvägg. Man kan också göra tvärtom och tapetsera alla väggar utom en, vilken sedan målas. Fondväggen behöver inte nödvändigtvis vara särskilt färggrann eller stormönstrad, utan det enda som krävs är att den särskiljer sig från de andra väggarna.

Istället för att använda sig av tapeter eller målarfärg kan man faktiskt sätta fast andra material på väggen. Ett exempel är en träpanel som inte bara bryter av rent färgmässigt utan också har en tredimensionell struktur. Ett annat alternativ är att täcka hela väggen med fina textilier för ett mjukt men pampigt intryck.

Väggdekorationer som alternativ

Vill man ha en vägg som står ut kan så kallade väggord vara bra alternativ. Det innebär att man täcker hela eller delar av väggen med ord eller citat som är humoristiska eller passar ens egen livsfilosofi. Man kan antingen måla orden direkt på väggen med hjälp av schabloner eller så kan man sätta upp utskurna ord eller citat i form av till exempel trä- och metallfigurer eller plast. Det positiva med plastfigurerna är att de ofta går att ta bort och byta ut utan att lämna avtryck på väggen, så de fungerar bra även i hyresrätter.

Man kan också sätta ett par klockor bredvid varandra, vilka alla visar tiden i olika tidszoner. Det är inte bara ovanligt och snyggt utan också användbart.