Går det bra att träna magen när man är gravid? Kan man träna annat också? I den här artikeln har jag skrivit lite om hur det är att träna magen när man ät gravid. Men först tänkte jag gå igenom ämnet träning generellt när man är gravid.

Många studier har gjorts om att träna som gravid, och nya rapporter kommer hela tiden. Alla jag har läst visar att det är positivt. Både för dig och barnet. Det finns många fördelar, några av dem är:

  • En kortare och mindre smärtsam förlossning.
  • Färre och mindre efterföljande problem av förlossningen.
  • Att träna under graviditeten gör att bebisen föds med mindre fett, en lägre kroppsfettsprocent. Babyn har helt enkelt en bra form när han eller hon föds, vilket absolut inte är farligt eller dåligt. Bebisen blir friskt och föds med normalvikt.

De flesta är rädda att träna överhuvudtaget. Men som studierna visar så är det inget man ska vara rädd för. Däremot finns det en del generella råd vid träning. Är du otränad ska du exempelsvis inte köra på med stenhård träning från start, utan börja lungt och öka vartefter.

Hur är du som person?

Brukar du träna magen och de övriga musklerna regelbundet? Eller tränar du nästan aldrig annars? Anpassa din träning efter hur mycket du känner att du vill träna. Du kan köra styrketräning flera gånger i veckan. Du kan också köra yoga eller någon annan lugnare träninsmetod. Att till exempel promenera i 30 minuter tre gånger i veckan är mycket bättre än att inte göra någonting alls.

Att träna magen

När du kör olika magövningar behöver du inte göra dem från startposition till slut. När du kör till exempel situps kan du gå så långt upp du kan innan du går tillbaka till startposition igen. Det blir som halva situps. Om du tränar magen tillsammans med andra gravida så ska du inte titta hur hastigt eller tufft de kör, utan all din träning ska du anpassa efter hur mycket du tycker är lagom. Kör tex situps i så lungt tempo som du tycker passar och gör så många repetioner du vill. Du behöver inte göra så många repetioner du orkar. Att göra fem halva situps är bättre än ingen situps alls. Tiden som du tränar spelar inte heller så stor roll. Det räcker med 5-10 minuter varannan eller var tredje dag. Med tiden blir magträningen jobbigare och jobbigare och det är upp till dig hur du ska göra då. Antingen kan du träna magen lugnare eller så slutar du helt och tar upp magträningen igen efter förlossningen.