1. Undvik uttråkade barn på resan

Om du ska resa långt med barn kan det vara en bra idé att ta med en helt ny leksak till barnet och ha den hemlig. Om det sedan blir problem med tristess eller långa resor har man ett ess i rockärmen med en helt ny pryl som förhoppningsvis fångar intresset när det börjar knorras.

 

2. Viska för för barns uppmärksamhet

Om barnet eller barnen är högljudda och du vill få ner ljudvolymen – viska till dem. Börja med att få deras uppmärksamhet och börja sedan säga det du vill säga fast viskande. Barnet/barnen sänker då automatiskt deras egen volym och blir dessutom intresserade och nyfikna av vad du säger. Långsamt kan du höja din egen röst till normal volym när alla har blivit tystare.

 

3. Märk barnet med telefonnummer

När ni är någonstans där barnet skulle kunna springa iväg så kan man skriva sitt mobilnummer med permanent-penna på armen. En lapp i fickan blir väldigt lätt ett litet flygplan eller glöms bort.

 

4. Fixa bästa pekboken själv

De flesta barn tycker att det är kul att titta på kort på släktingar eller andra som de känner igen. Skriv ut kort på nära och kära, och gärna på populära leksaker eller platser som barnet gillar. Klistra upp bilderna på färgglatt papper och laminera sidorna. Gör hål med hålslag och fäst ihop med nyckelringar.
Ett enkelt sätt att tillverka världens bästa pekbok. Garanterat uppskattat.

 

5. Egen låda i köket

Fyll en låda eller ett skåp i köket med grejer som barnet kan få röja med hur mycket som helst. Då slipper du gnälliga barn som försöker bryta upp skåpluckornas barnspärrar, och du kan laga mat ifred.

 

6. Byt saker med ditt barn

Om ditt barn har något i handen som han/hon inte borde leka med (ex mobiltelefonen eller din plånbok) – byt genom att ge ditt barn en leksak som han/hon tycker om istället. Att bara ta saken ifrån ditt barn är inte poppis!

 

7. Slipp plocka upp leksakerna

Barnen tycker att det är hur roligt som helst att kasta leksakerna från babystolen eller barnvagnen. Jag brukar knuta dem i vagnen eller stolen med ett mjukt satinband så att det är bara att hissa upp dem. Barnen älskar det!

 

8. Inte svälja små leksaker

Min dotter är 11 månader och tycker att det är väldigt intressant med store brorsans legobitar och annat farligt. Jag bad min pojke att mätta alla sina leksaker med hjälp av en toarulle. Han vet nu att han bara får låna ut de leksakerna som inte går in i rullen till sin lilla syster. Han känner sig ansvarig och är väldigt försiktig med sin lilla syster när de leker tillsammans.

 

9. Lär barnet färger

Ett lätt sätt att öka barnets ordförråd är att ta för vana att alltid lägga till färgen på ett föremål man pratar om. Till exempel, istället för att “bara” säga “ge mig bollen” kan man säga “ge mig den röda bollen” eller “vill du har mer av den gula bananen?”. På det sättet lär sig barnet naturligt de olika färgerna.

 

10. Inte säga Inte

Ge dina barn instruktioner utan att använda ordet inte.T.ex. om de vill gå över en spång över en bäck, så är kanske det naturliga att säga “Var försiktig, ramla inte i”.Vänd på steken och säg istället “Var försiktig, håll dig torr”. Kallas positiv målbildning och funkar bättre än man tror!

 

11. Lättare att sova för snuviga barn

Om barnet är snuvigt och snorigt är det bra att huvudändan av sängen är lite högre när barnet sover, då blir det lättare att andas för barnet. Lägg ett par tjocka böcker under sängen på huvudsidan.

 

12. Gamla leksaker blir nya

Man kan gömma gamla leksaker och ta fram det efter ett tag. Då har barnet ofta glömt bort leksaken och den blir som ny.

 

13. Silvertejp är bra på resan

När man åker till främande länder med läskiga elkontakter – kan man ta med sig silvertejp från moderlandet ( eller införskaffa på plats) och tejpa för kontakterna så att små barn fingrar inte frestas att undersöka de livsfarliga kontaktern. En annan bra grej är att man kan använda silvertejpen till allt möjligt under resan – laga paraplyvagnen med bl.a ! Det funkar hur bra som helst.!

 

14. Var förberedd på åksjuka barn

Barn kan lätt bli åksjuka i bilen och därför är det superbra att alltid ha en spypåse liggande i bilen. Nästa gång du flyger någonstans kan du säkert få några stycken av flygbolaget. Ta med dem och lägg i stolsfacket så ligger de redo när det behövs. Better be safe than sorry…

 

15. Undvik risken med plastpåsar

Kvävningsolycker kan lätt ske med småbarn. Ta för vana att alltid slå en knut på dina plastpåsar innan du lägger dem i lådan för förvaring. På det sättet riskerara du inte att barnet får fram en påse som den sedan kan sätta över huvudet.

 

16. Skippa söta drycker

Människokroppen är dålig på att bli mätt på flytande kalorier som läsk t.ex. För att slippa hamna i sockerfällan (sötningsmedel är ju inte heller särskilt nyttigt), låt bli att ge saft, juice, läsk och andra söta drycker till barnen i tid och otid.
Servera vatten till maten, så vänjer sig barnen inte vid sötsaker och slipper blodsockervärden som skjuter i höjden och sedan rasar lika fort igen. Vanligt kranvatten går bra. Om tycker vanligt kranvatten är trist kan man smaksätta med gurka, citron eller några bär. Ser fräscht ut i tillbringaren.
Som bonus till föräldrarna sparar man några kronor och slipper hyperaktiva barn som sedan blir trötta och gnälliga.

 

17. Barnsäkra dörrar snabbt

Om ditt barn tycker det är spännande att slå i dörrar och du kommer till ett nytt ställe (på t.ex. semestern) kan du snabbt barnsäkra dörrarna genom att lägga en handduk/plagg över dörrkarmen. På det sättet går inte dörren att stänga helt och klämrisken försvinner. Kan vara skönt att slippa oroa sig och ett snabbt och enkelt sätt att säkra läget.

 

18. Var alltid förberedd

Lägg en liten necessär under vagnen med blöja, plastpåse och lite torra lappar, en liten sked och en liten flaska med vatten. Då är man beredd på det mesta med minsta möjliga packning. Så slipper du ha med dig en stor skötväska. Blöjbyten, bananer som ska ätas, kräkande barn. Denna necessär har räddat många situationer för oss!

 

19. Var alltid redo med skydd för solen

Solkräm kan vara lätt att glömma en mulen morgon, men om solen tittar fram på dagen kan det ändå vara bra att ha med. Lägg därför en tub solskyddskräm i facket för barnvagnens regnskydd, så är du alltid beredd för både sol och regn.

 

20. Bra för barnrumpor och mot sand

Nästa gång ni går till stranden, packa en burk talk (eller potatismjöl) och när det är dags att gå hem använd lite talk för att bli av med all sand, både på barn och vuxna. Det fungerar magiskt bra och ingen behöver åka hem med sand i rumpan eller mellan tårna!

 

21. Räddningen för ögonproblem

Om ditt barn har problem med ögonen kan du alltid badda eller skölja med kamomillte! Det stör inte någon eventuell behandling som en doktor skrivit ut och det är naturligt, billigt och lättillgängligt. Super om det är helg och apoteket är långt borta eller stängt. Lindrar klåda, sveda, tar bort kladd.